wczasy, wakacje, urlop
18 January 2013r.
Zapewne każdy, kto jest pierwszy raz nad morzem, zaczerpnie dłonią wody i spróbuje, czy rzeczywiście jest słona. Nasz Bałtyk nie jest tak słony jak inne morza. Jest raczej tylko słonawy. Wlewają do niego swe wody liczne rzeki, a dopływ wód morskich z Morza Północnego utrudniają wąskie, kręte i płytkie cieśniny duńskie, znajdujące się między Półwyspem Jutlandzkim (Danią) a Skandynawskim. Toteż powierzchniowa woda Bałtyku u naszych wybrzeży ma zaledwie 7 — 8°/00 (0,7 — 0,8%) zasolenia, podczas gdy inne morza mają przeciętnie 35°/00 x). Znane są jednak morza, w których zasolenie wody jest znacznie większe. Tak np. w.Morzu Martwym w Palestynie zasolenie wynosi przy powierzchni aż 260%0 (26%), a w głębi jeszcze więcej. Zawartość soli jest tam tak wielka i przez to woda tak ciężka, że zanurzenie się w takim morzu jest utrudnione, a zatonięcie niemożliwe. Słone są nie tylko morza, słone bywają jeziora, a czasem nawet potoki i rzeki. Obecność soli w oceanach i morzach jest ściśle związana z pochodzeniem i kształtowaniem się Ziemi. Już pierwotny ocean, istniejący w zaraniu dziejów Ziemi, zawierał słoną wodę. Wody jego rozpuściły rozmaite sole znajdujące się początkowo na powierzchni Ziemi. W ciągu wielu milionów lat istnienia Ziemi rzeki naniosły poza tym jeszcze pewną ilość soli, pochodzącą z rozpuszczonych po drodze skał. Jeśli mówimy, że zasolenie wody morskiej wynosi 35°/00 (35 promille), znaczy to, że na 1000 g wody przypada 35 g soli, których skład jest następujący: chlorek sodu (sól kuchenna - NaCl) 27,2 g chlorek magnezu (MgCl2) - 3,8" siarczan magnezu (MgS04) - 1,7" siarczan wapnia (CaS04) - 1,2" siarczan potasu (K2S04) - 0,9" węglan wapnia (CaC03) - 0,1" inne sole - 0,1"