kwatery w Polsce

wczasy, wakacje, urlop

 

Wędrówki po Bałtyku

27 February 2013r.

Wędrówka węgorza: a - tarliska węgorza w Morzu Sargassowym, b - larwy węgorza niesionego prądem oceanicznym, c - młody węgorzyk wstępujący do rzeki, d - żerowiska dorosłych węgorzy, e - dojrzały węgorz rozpoczynający wędrówkę rozrodczą na dnie Bałtyku. Skoro zapoznaliśmy się już z przybrzeżnymi zwierzętami, poznajmy ich dalszych krewniaków, żyjących w odmiennych wa­runkach. W głębszych miejscach Bałtyku, gdzie woda jest bardziej słona i zimniejsza, zamieszkuje między innymi piękny wieloszczetx) złotorunka bałtycka.


Naturalne akwaria morskie

27 February 2013r.

Naturalne akwaria morskie W ten sposób uzbrojeni możemy śmiało wyruszyć nad morze. Skrobaczka umożliwi nam zebranie porastających falochrony roślin i omułków, a wraz z nimi ciekawej fauny morskiej. Pierwszorzędne warunki do tego istnieją w Gdyni wokół mola za przystanią żeglugi przybrzeżnej. Tam właśnie na przyrodników czekają nieprzebrane skarby. Po bokach betonowego mola (szczególnie po prawej stronie) znajdują się zburzone w czasie działań wojennych falochrony. Po­zostałe po nich olbrzymie skrzynie, wypełnione wodą, tworzą natu­ralne akwaria morskie.


Akwarium słonowodne

27 February 2013r.

Do założenia akwarium słonowodnego wystarczy w zupełności zbiornik szklany o pojemności kilkunastu, a nawet kilku litrów. Nam udało się nawet hodować niektóre zwierzęta bałtyckie w nie­wielkich krystalizatorach i wekach. Konieczne jest jednak w ta­kich wypadkach częste oczyszczanie i uzupełnianie wyparowanej wody. Jak postarać się o wodę morską?


Hodowla zwierząt bałtyckich

27 February 2013r.

Krab wełnistoszczypcy (Eriocheir sinensis), prawdopodobnie w początku bie­żącego stulecia zawleczony do Europy z Azji wschodniej krewetek (długości 3 — 5 cm) okryte jest delikatną i tak przezroczystą osłonką chitynową, że widać przez nią żołądek i pobrany pokarm, np, połknięte kiełże, lasonogi itp. Krewetki przebywają najchętniej na roślinności wodnej. W Morzu Północnym dorastają do 10 cm i po­ławiane są tam w dużych ilościach ze względu na bardzo smaczne mięso.